Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Ogólnopolski Program Edukacyjny ''Trzymaj Formę''

Ogólnopolski Program Edukacyjny "Trzymaj Formę" jest współorganizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz Polską Federację Producentów Żywności, Związek Pracodawców w ramach realizacji strategii WHO dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia.

 

Głównym celem programu "Trzymaj Formę" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną
i wolny wybór jednostki.

 

 Cele szczegółowe:

1) pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka;

2) kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną;

3) dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich;

4) odpowiedzialności za własne zdrowie.

 

W roku szkolnym 2022/2023 program był realizowany przez uczniów klasy VIII, nauczycieli szkoły i rodziców.

 

Realizacja programu odbywała sie na zajęciach z wychowawcą klasy, na lekcjach biologii oraz na lekcjach wychowania fizycznego.

 

Forma realizacji programu "Trzymaj Formę" to metoda projektu. Na zajęciach z wychowawcą klasy  uczniowie poznawali główne założenia programu. Zostali zapoznani z informacją dla ucznia ze strony www. trzymajforme.pl. W sali lekcyjnej przygotowali gazetkę ścienną dotyczącą celów programu.

 

Uczniowie utrwalali zasady racjonalnego odżywiania, zbilansowanej diety, m.in.  poprzez praktyczne wykonanie surówek warzywnych i sałatek owocowych. Uczniowie po wcześniejszych rozmowach z członkami rodziny pozyskali  tradycyjne przepisy domowe od mamy, cioci lub babci, w oparciu o które przygotowali surówkę lub sałatkę.  Produktami do przygotowania potraw były świeże warzywa lub owoce. Uczniowie nie używali cukru ani innych wzmacniaczy smaku. Podczas wykonywania zdrowej przekąski, uczniowie pamiętali o zasadach bhp przy wykonywaniu czynności kulinarnych oraz estetyce przygotowania stołu do posiłku. A następnie wspólnie konsumowali wykonane przez siebie potrawy. Nad wymienionymi działaniami uczniów czuwał nauczyciel biologii.

 

Kolejnym działaniem uwzględniającym treści programu "Trzymaj Formę" było doskonalenie  sprawności fizycznej uczniów, które odbywało sie  pod okiem nauczyciela wychowania fizycznego.

Data dodania: 2023-05-16 18:21:14
Data edycji: 2023-05-16 18:32:53
Ilość wyświetleń: 109

Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej